Hermed anden del af denne uges arkivnyhed. Sidste arkivnyhed for denne uge vil komme i morgen.
For 5 år siden:
Den danske justitsminister Lene Espersen (K) fremlægger et forslag, der skal gøre det obligatorisk for danske internetudbydere at gemme logfiler over al internettrafik fra deres kunder i en længere periode. Forslaget sker som et led i Danmarks støtte til den internationale bekæmpelse af terror.
Espersen skal desuden mødes ugen efter med EU’s andre justitsministre, hvor hun vil forsøge at få forslaget vedtaget som fælles EU-lov, dette på trods af at lande som Tyskland og Finland er skeptiske.
Som bekendt endte sagen med, at Lene Espersen fik sin vilje, da EU i marts 2006 vedtog direktiv 2006/24/EC, i daglige tale kaldet “Data Retention Directive”, der pålægger alle medlemslande at indføre nationale love om logning af telekommunikation, herunder også internettrafik. I september 2007 indfører Danmark Logningsbekendtgørelsen, der lever op til førnævnte direktiv.
Direktivet viser sig dog at være ganske upopulært, både i befolkningen og blandt internetudbyderne, der mener, at kravet om logning er så voldsomt i sit omfang, at det vil blive ekstremt dyrt, specielt set i forhold til den anslåede nytteværdi heraf.
I juli 2010 ser det da også ud til, at stemningen er vendt, eftersom et flertal i Folketinget nu er klar til at ændre lovgivningen, da tallene tydeligt viser, at der har været tale om en lige lovlig voldsom lov. Tal fra 2008 viser således, at der er blevet logget ca. 82.000 oplysninger pr. dansker dette år, mens der total set kun har været 134 politisager, hvori informationerne har været brugt. Samtidig viser tallene, at det koster internetudbyderne ca. 50 mio. kr. om året at drive systemet.