Stephen Wilhite, en af hjernerne bag GIF’en, døde i sidste uge af COVID-19 i en alder af 74 år, oplyser The Verge.
Stephen Wilhite arbejdede på GIF eller Graphics Interchange Format, som nu især bruges til at udtrykke reaktioner, beskeder og vittigheder på internettet, mens han var ansat hos CompuServe i 1980’erne.
Selvom GIF’er nu til dags er synonyme med animerede internet-memes, var det ikke grunden til, at Wilhite skabte formatet. CompuServe introducerede dem i slutningen af 1980’erne som en måde at distribuere grafik i høj kvalitet på et tidspunkt, hvor internethastigheder var noget langsommere sammenlignet med, hvad de er i dag.
“Han opfandt GIF helt af sig selv – det gjorde han faktisk derhjemme, hvorefter han bragte det med på arbejde, efter han havde perfektioneret det,” sagde hans kone Kathaleen til The Verge.
Mens der har været langvarige debatter om den korrekte udtale af billedformatet, gjorde Wilhite det meget klart, hvordan han havde tænkt sig, at det skulle udtales. I 2013 fortalte han til The New York Times, at “The Oxford English Dictionary accepterer begge udtaler, men de tager fejl. Det er et blødt ‘G’ og udtales ‘jif’, ikke ‘gif’. End of story.”
Han gik på pension omkring begyndelsen af 2000’erne og brugte sin tid på at rejse, campere og bygge modeltog i sin kælder. Han var omgivet af familie, da han gik bort.