Siemens Gamesa har knækket koden for branchens største affaldsproblem og markedsfører nu 81 meter lange vinger, der kan opløses og genanvendes efter 25 år i sving.
Det skal være slut med affald fra skrottede vindmøller, skriver Dansk Industri.
En af vindmølleindustriens store udfordringer er vingerne, som udgør den største affaldsbyrde fra branchen, når de er slidt op.
Spørger man vindmøllegiganten Siemens Gamesa, skal det være slut med det problem. Bæredygtighed er også et konkurrenceparameter for vindmølleindustrien, og fra en af verdens største vindmøllefabrikker ved Limfjorden i Aalborg er virksomheden klar med en løsning, der skal sikre, at fremtidens vindmøller kan genanvendes fuldstændigt.
“Nu har vi en løsning, hvor vi kan tage nogle komponenter, klistre dem sammen til at lave grøn strøm i 25 år og derefter skille dem ad igen og bruge dem til noget andet,” fortæller Jonas Pagh Jensen, global bæredygtighedsspecialist og en af initiativtagerne bag Siemens Gamesas nye vinger.
I samarbejde med en underleverandør har Siemens Gamesa udviklet en særlig lim, resin, der kan opløses igen og genanvendes som plastik, i modsætning til den normale resin der bruges, mens selve glasfibermåtterne og balsatræet kan genanvendes i andre produkter.