Regeringen ønsker at regulere sociale medier som Facebook, Snapchat og YouTube. Et nyt lovforslag vil tvinge de sociale medier til at tage et større ansvar for ulovligt indhold.
Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S) til DR.
Den nye lovgivning skal hjælpe regeringen med at holde SoMe-giganterne i kort snor ved at sikre, at de fjerner/blokerer ulovligt indhold på deres platforme inden for 24 timer. Ulovligt indhold indebærer bl.a. overgrebsmateriale med børn, hævnporno, billeder af terror eller opfordringer til terror.
“Vi har set alt for mange eksempler på unge piger eller helt almindelige borgere, som oplever, at der bliver delt ulovligt indhold omkring dem på de sociale medier, hvor der ikke er nogen, der tager ansvaret for at få det fjernet igen. Sådan skal det ikke være i Danmark. Derfor skal vi have en lov, der nu sikrer, at vi som samfund tager ansvaret, når techgiganterne ikke gør det,” siger ministeren.
I tilfælde med tvivl om, hvorvidt noget indhold er ulovligt eller ej, skal indholdet fjernes inden for syv dage, mens sagen undersøges. Hvis de sociale medier ikke overholder tidsfristerne, risikerer de bøder, og derudover vil regeringen løbende føre tilsyn med platformere for at sikre, at de efterfølger lovgivningen.
Regeringen vil med ny lovgivning:
– Indføre tidsfrister, så sociale medier skal fjerne eller blokere ulovligt indhold som eksempelvis overgrebsmateriale med børn inden for 24 timer, efter den sociale medieplatform har modtaget indberetningen. Ellers inden for 7 dage hvis der er tale om indhold, hvor det ikke umiddelbart kan konstateres, om der er tale om ulovligt indhold og derfor kræver en nærmere undersøgelse.
– Give brugerne ret til at få efterprøvet de sociale mediers beslutning. Hvis medierne vælger at beholde indholdet på deres platform, er minimumskravet, at de giver en begrundelse for deres beslutning.
– Udstede bøder, hvis de sociale medier bryder loven. Bødeudmålingen skal have en præventiv effekt.
– Lade Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen føre tilsyn med, at platformene lever op til den nye lovgivning. Det vil også være her danskere kan tage kontakt, hvis det sociale medie ikke efterlever lovens krav.
– Sørge for at de sociale medier udpeger en repræsentant, der hurtigt og effektivt kan tage imod henvendelser fra myndighederne.
– Kræve at sociale medier laver transparensrapporter, som skal indeholde oplysninger om platformenes indholdsmoderation og styrke gennemsigtigheden. Der lægges op til, at de sociale medier skal afrapportere til tilsynsmyndigheden med en fast frekvens.