EU’s lovgivende udvalg har godkendt et direktiv vedrørende ophavsret, som flere internet-eksperter mener ødelægger internettet, som vi kender det.
Direktivet mangler stadig at blive endeligt godkendt af EU-parlamentet.
Direktivet indeholder den meget kritiserede paragraf med navnet artikel 13.
Kort sagt tvinger paragraffen i direktivet internet-platforme til at scanne efter og filtrere indhold, der krænker ophavsretten.
Det betyder, at platforme som Facebook, YouTube og tilmed også mindre platforme vil tvinges til at scanne efter indhold under copyright.
70 internet-eksperter, inklusiv World Wide Web-skaberen Tim Berners-Lee og Wikipedia-stifteren Jimmy Wales, har alle skrevet et brev, der kritiserer paragraffen.
Eksperterne mener, at filtreringen af alt indhold vil gøre, at internettet ikke længere vil være en åben platform, men i stedet vil være et redskab til automatisk kontrol og overvågning af brugerne.
Artikel 11 i direktivet medfører også problemer. Den vil kort sagt kræve en skat på links, der betyder, at internetplatforme skal have tilladelse af den oprindelige udgiver til at gengive dele af deres materiale.
Det er EU’s lovgivende udvalg, som indledningsvis har godkendt direktivet, hvorfor internettets skæbne, set med eksperternes øjne, nu ligger i hænderne på Europa-parlamentet, der endeligt skal vælge at vedtage eller afvise direktivet.