Flere og flere rumfartøjer der sendes ud fra Jorden, bliver udstyret med en ionmotor, i stedet for en traditionel raketmotor, der anvender store mængder brændstof.
Fordelen ved en ionmotor er den lille mængde brændstof den behøver, der består af gasarten xenon. Ulempen er dog, at selve motoren typisk ikke holder i mere end lige under tre års brug.
Årsagen er et trådnet hvorigennem xenon-ionerne accelereres, idet nogle af ionerne rammer nettet og nedbryder det. Det er i midlertid lykkedes en forsker fra Colorado State University, USA, at udvikle et nyt design, der kan holde helt op til fem år. Designet blev udviklet ved at lade en computer anvende genetisk algoritmer, der normalt simulerer evolution i gener over mange generationer.
I stedet for informationer om gener brugte forskeren, Cody Farnell, geometriske informationer om opbygningen af trådnettet, samt spændingen over det, som variabler.
Programmet simulerede herefter en lang række kombinationer af værdier og hver gang der blev fundet en kombination, som forlængede levetiden, blev den brugt som udgangspunkt for de næste beregninger.
Efter 100 generationer kunne softwaren ikke længere opnå nogen forbedring, men da var levetiden kommet op på 5,1 år.
Farnell vil nu prøve at inkludere flere faktorer, som påvirker levetiden af en ionmotor og se om han kan opnå yderligere forbedringer.