Et af de største problemer ved at sende rumsonder ud i rummet og i særdeleshed væk til f.eks. andre planeter er, at det er umuligt at komme ud og reparere dem, hvis noget i elektronikken fejler.
Et forskerhold fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har de seneste tre år arbejdet på at lave en elektronisk udgave af menneskets evne til at lave sig selv, skulle der opstå en skade. Det er en opgave, kroppen er meget god til, men indtil nu ikke har været muligt at efterligne teknologisk.
Professor Jan Madsen og hans hold af forskere har skabt, hvad de kalder elektronisk dna (eDNA), som er en samling af “celler”, der kan sammensættes og udføre forskellige opgaver. Skulle en celle fejle, så står en ny klar til at overtage, hvilket sikrer en høj levetid og stabilitet.
Arbejdet har vakt interesse i USA hos NASA, hvor man er meget interesserede i teknologier, der kan garantere lange levetider til de elektroniske systemer, der indgår i deres rumsonder og satellitter.
En af forskerne fra det danske hold, Michael Riebel Boesen, har således været udstationeret hos NASA de seneste tre måneder, hvor han har arbejdet på at få teknologien til at virke med noget af rumfartsorganisationens udstyr. Arbejdet afsluttes i næste måned, hvor det skal præsenteres for NASA.