Facebook og Instagram kan være nødt til at lukke i Europa, hvis regler for dataoverførsel mellem Europa og USA skærpes, skriver MediaWatch.
I Metas seneste kvartalsrapport lyder det, at virksomheden kan risikere at være nødt til at lukke sine sociale medietjenester i Europa, hvis de ikke længere må bruge servere i USA til at lagre europæisk data.
Der er tale om en manglende aftale om transatlantisk dataoverførsel, eftersom EU-Domstolen i sommeren 2020 vendte tommelfingeren nedad til ‘Privacy Shield’-aftalen, som på daværende tidspunkt udgjorde lovgivningsrammen for dataoverførsel mellem Europa og USA.
Siden da har det ikke været muligt at nå til enighed om en ny ramme for transatlantisk dataoverførsel, og området har derfor været uden en fast ordning.
Ifølge Mikkel Flyverbom, professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS, handler det om at sætte begrænsninger for, hvordan data kan flyttes rundt i verden, og hvilke sammenhænge den indsamlede data bruges i.
“Det er et opgør med, at der måske før i tiden var ret frie rammer, i forhold til hvad man kunne med data, og hvad man kunne høste og genbruge data til. Det bliver mindre og mindre lovligt og sværere og sværere at gøre. Det tror jeg, Meta reagerer på,” siger Flyverbom.
Han tror dog ikke, at de sociale medier blot forsvinder lige nu og her. “Lige nu tror jeg mest, at det handler om at spille med musklerne og opridse et scenarie, der er så radikalt, at man måske passer på med at lave regulering, der ender i det. Men man kunne godt forestille sig, at det bliver svært at drive en virksomhed som Meta, hvis den ikke vil leve op til europæisk lovgivning,” siger han.