Kommunernes Landsforening vil have sat skub i digitaliseringen af velfærden. Det er budskabet i Kommunernes Landsforenings (KL) nye anvisninger til kommunerne med overskriften “Gentænk Velfærden”, skriver Zetland.
Det skal løse problemet med manglen på arbejdskraft: et problem, der efterhånden er blevet italesat mange gange. I 2030 vil der ifølge Politiken være brug for hele 44.000 flere ansatte i det offentlige. Og de står ikke ligefrem i kø lige nu.
Det betyder, at vi er nødt til at gentænke velfærden. Det er ikke en mulighed at fortsætte ned ad den vej, vi har kørt på de seneste mange år, hvis vi vil bevare det velfærdsniveau, vi har i dag.
Så derfor vil KL altså have sat skub i digitaliseringen i det offentlige. Det betyder, at kommunerne i højere grad skal bruge data til at skabe bedre sagsbehandling, og at kunstig intelligens skal bruges til tidlig opsporing og forebyggelse af sygdom. Det betyder også, at borgerne skal tilbydes digitale løsninger på for eksempel videomøder, som KL mener kan spare tid for både de ansatte og borgerne.
Politikken anviser syv veje til, hvordan politikere i kommunerne kan imødegå arbejdskraftudfordringen og gentænke velfærden med digitalisering og teknologi:
Gentænk velfærden: Digitale løsninger skal bruges til at løse arbejdskraftudfordringen.
Bedre service: Giv borgeren mulighed for et digitalt førstevalg.
Alle skal kunne være med: Ingen borgere skal hægtes af i den digitale velfærd.
Tryghed for borgerne: Hold styr på data, etik og sikkerhed.
Brug det, der virker: Implementer teknologier, der har vist sit værd.
Klogere brug af data: Giv borgeren en koordineret og skræddersyet indsats.
En moderne arbejdsplads: Digitale muligheder skal gøre det mere attraktivt at arbejde i kommunerne.