Flere kinesiske kontorer ønsker at løfte arbejdsmoralen på arbejdspladsen med implementering af AI-kameraer, der skelner mellem smilende og ikke-smilende medarbejdere. Kameraerne, udviklet af Canon, giver udelukkende tilladelse til dem, som smiler til linsen.
“Sig appelsiiiin!” – smil til kameraet eller forbliv ude. Canons AI-kameraer accepterer kun smilende medarbejdere, såfremt de ønsker at få adgang til et kontor, booke et møde eller lignende.
Denne installation findes allerede på flere kinesiske arbejdspladser for at sikre, at de ansatte virker glade hele tiden, skriver The Verge.
AI-kameraerne er blot et blandt flere initiativer, der bidrager til overvågning af ansatte i kinesiske virksomheder. Udover “smile recognition” er der tale om virksomheder, som tracker ansattes computer-aktivitet for at måle deres produktivitet, for ikke at nævne CCTV-kameraer, der holder øje med varigheden af deres frokostpause.
Overvågning af medarbejdere er dog ikke en ny foranstaltning og ej heller noget, som kun gør sig bemærket i Kina. Medarbejderovervågning er allestedsnærværende i større eller mindre omfang. Endda en almindelig udbredt software som Microsoft 365 kommer med indbyggede overvågningsværktøjer.
På grund af hjemmearbejdets fremtrængen under coronakrisen benytter flere og flere virksomheder sig ligeledes af tilsvarende overvågningsteknologier som en slags kontrolmekanisme, skriver The Verge.
AI-kameraer forbeholdt “smile recognition” kan altså betragtes som en mild grad af overvågning, idet de forekommer synlige for de ansatte, mens andre overvågningsteknologier er mere diskrete og arbejder bag lukkede døre.