En banebrydende vaccine udviklet ved hjælp af den samme mRNA-teknologi som Covid-stik har skabt håb om en kur mod bugspytkirtelkræft, oplyser The Times.
Halvdelen af de patienter, der modtog vaccinen designet til at forhindre kræftens tilbagevenden efter operationen, forblev fri for sygdommen 18 måneder senere.
Vaccinen er udviklet af amerikanske forskere i samarbejde med BioNTech, det tyske firma bag Pfizer-coronavaccinen.
Kræft i bugspytkirtlen er den mest dødelige almindelige kræftsygdom, hvor 90 procent af patienterne dør inden for to år efter diagnosen.
Men et banebrydende forsøg, præsenteret på American Society of Clinical Oncology-konferencen i Chicago, viste, at vacciner kan træne immunsystemet til at dræbe bugspytkirtelkræftceller.
Dr. Chris Macdonald, forskningsleder ved Pancreatic Cancer UK, sagde: “Kirurgi er i øjeblikket vores eneste potentielt helbredende behandling af bugspytkirtelkræft, men tragisk nok opstår kræften igen i 75 procent af tilfældene.
“Hvis vi i fremtiden er i stand til at skabe en individualiseret vaccine baseret på de meget specifikke genetiske ændringer i en persons bugspytkirtelkræft, som holdet har gjort her, kan det hjælpe med at overvinde sygdommens evne til at undslippe vores immunforsvar. En sådan vaccine ville være et vigtigt nyt våben mod den dødelige kræftsygdom.
“Det er virkelig vigtigt, at vi anerkender, at dette er et meget tidligt forsøgsstadie. Disse resultater er dog bestemt lovende og giver klart anledning til mere forskning,” lyder det fra Macdonald.