Den forhistoriske skov i det nordlige Grønland var hjemsted for mastodonter, rensdyr, harer og et væld af planteliv, viser det sig ifølge CNET.
Allerede i 2006 vovede danske Eske Willerslev og medlemmer af hans laboratorium sig ind i det nordlige Grønland, hvor de udtog sedimentkerner fra Kap København-formationen.
De var på jagt efter miljø-DNA eller eDNA – puslespilsbrikker, der kunne hjælpe med at tegne et billede af de planter og dyr, der levede i regionen for to millioner år siden.
Men i lang tid kom de tomhændede op: “Hver gang vi havde forbedringer med hensyn til DNA-ekstraktion eller sekventeringsteknologi, ville vi gense disse prøver,” sagde Willerslev. Lige meget hvad, lykkedes det ikke forskerne at få det, de ledte efter. De døbte endda problemet “Kap København-formationens forbandelse”.
Men med konstante forbedringer i DNA-ekstraktion og sekventeringsteknologier blev forbandelsen endelig brudt. Onsdag offentliggjorde holdet resultaterne af deres 16-årige jagt på gammelt DNA i tidsskriftet Nature.
De var i stand til at sekventere eDNA fra 41 sedimentprøver indsamlet i henholdsvis 2006, 2012 og 2016 fra Kap København-formationen. Deres analyser afslørede, at der engang var en frodig skov fyldt med rensdyr, harer, mastodonter og en bred vifte af floraer, hvor der nu er en kedelig, grå polarørken.