Forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory’s (LLNL) National Ignition Facility (NIF) registrerede det første tilfælde af antændelse den 8. august 2021, hvis resultater nu er blevet offentliggjort i tre peer-reviewede artikler.
Det oplyser Newsweek.
Kernefusion er den proces, der driver Solen og andre stjerner – tunge brintatomer kolliderer med tilstrækkelig kraft til, at de smelter sammen og danner et heliumatom og frigiver store mængder energi som et biprodukt. Når først brintplasmaet “antændes”, bliver fusionsreaktionen selvbærende, hvor fusionerne selv producerer nok strøm til at opretholde temperaturen uden ekstern opvarmning.
Antændelse under en fusionsreaktion betyder grundlæggende, at selve reaktionen producerede nok energi til at være selvbærende, hvilket ville være nødvendigt ved brug af fusion til at generere elektricitet.
Hvis vi kunne udnytte denne reaktion til at generere elektricitet, ville det være en af de mest effektive og mindst forurenende energikilder. Der ville ikke være behov for fossile brændstoffer, da det eneste brændstof ville være brint, og det eneste biprodukt ville være helium, som vi bruger i industrien og faktisk mangler.
Problemet med fusionsenergi er, at vi endnu ikke har de tekniske muligheder til at udnytte denne kraft, selvom forskere fra hele verden arbejder på at løse disse problemer.
I denne seneste milepæl på LLNL registrerede forskere et energiudbytte på mere end 1.3 megajoule (MJ) i løbet af kun få nanosekunder.