En britisk teenager er den første person i verden til at modtage “base-redigerede” celler, der kan transformere kræftmedicin.
Det oplyser The Guardian.
Forskere i Storbritannien har brugt en revolutionerende ny type genterapi til at behandle en ung patient med recidiverende T-celle-leukæmi.
Nyheden giver håb om, at celleteknikken snart kan hjælpe med at tackle andre børnekræftformer og alvorlige sygdomme.
Alyssa, fra Leicester, havde gennemgået kemoterapi og en knoglemarvstransplantation i et forsøg på at lindre sin leukæmi, men uden held. Da der ikke var flere tilgængelige behandlinger, var udsigterne for den 13-årige ikke gode.
Men efter at have modtaget en infusion af donerede T-celler, ændret ved hjælp af en ny teknologi kendt som base-redigering, er Alyssa ved at komme sig og har været i remission i seks måneder.
Nu forbereder holdet på Londons Great Ormond Street Hospital (Gosh), der behandlede Alyssa, sig på at rekruttere yderligere 10 T-celle-leukæmipatienter, som også har opbrugt alle konventionelle behandlinger, til yderligere forsøg. Hvis disse lykkes, er det håbet, at base-redigerede celler kan gives til patienter, der er ramt af andre typer leukæmi og andre sygdomme.
“Dette er vores hidtil mest sofistikerede celleteknik, og det baner vejen for andre nye behandlinger og i sidste ende en bedre fremtid for syge børn,” sagde immunolog Professor Waseem Qasim, en af projektets ledere.