mboost-dp1

PBS A/S

NemID bliver uden papkort i fremtiden

-

Det bliver et farvel til papkortet og goddag til biometri og koder på mobiltelefonen, når den nye aftale mellem Digitaliseringsstyrelsen og bankerne engang træder i kraft. Parterne har givet hånd på en ny 10-årig kontrakt om udvikling af NemID.

‘Vi skal finde en mere tidssvarende løsning end papkortet. For eksempel vil vi kigge mod biometri og de nye kodeformer, der kan tilbydes via mobiltelefonen,’ udtaler Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til TV 2 Business.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen udtaler, at ‘det er vigtigt, at vi i næste generation af NemID-løsningen fastholder den kvalitet, som vi kender i dag.’

Denne slags samarbejder mellem det offentlige og private aktører er ikke tidligere set, skriver Version2. I stedet for at være et samarbejde mellem en ordregiver og en leverandør, bliver begge parter ordregivere i forhold til det fremtidige NemID. Partnerskabet beskrives yderligere her.

Næste skridt bliver at få aftalen i udbud, så borgerne kan bruge den nye løsning i 2019. Nuværende kontrakt er indgået med Nets, der har aftalen frem til 2018 med mulighed for forlængelse.

Finansrådet meddeler, at NemID i fremtiden også skal være tilgængeligt for f.eks. netbutikker, der vil skulle betale for drift og måske også en forholdsmæssig del af udviklingsomkostningerne.

Verizon

Phishing mails og ransomware i fremgang

-

Phishing mails vildleder folk til at installere malware, og hele 30 procent af denne type mails bliver åbnet, hvoraf 12 procent klikker videre på selve linket, der hacker. 3,6 procent af de afsendte mails har med andre ord held med at lokke modtageren til at klikke.

Det sker på private computere men også på arbejdet.

Et typisk eksempel på phishing er, at den it-kriminelle udgiver sig for at være en medarbejder i organisationen og derefter opstarter en korrespondance frem og tilbage med offeret. Når den it-kriminelle har skabt et troværdigt forhold med offeret, sendes herefter en mail med et link, som installerer malwaren. Der er altså ikke noget tabu i at have klikket på sådan en mail, da de forudgående mails virkede troværdige.

Tallene er fra seneste rapport fra Verizon (pdf), som beskriver ovenstående eksempel, som ‘social engineering’, der er på vej frem blandt hackere.

Tryk på 'Læs mere' for at læse hele nyheden.

Microsoft

Microsoft tager yderligere skridt mod open source – udgiver åben version af .NET

- , indsendt af arne_v

Tilbage i november 2014 kunne Microsoft for første gang fortælle om deres planer for open source-projektet .NET Core, som skal bringe centrale dele af .NET-frameworket til nye styresystemer, som for eksempel Linux, OS X og Android.

Microsoft fortæller, at mere end 18.000 udviklere fra 1.300 firmaer har bidraget til .NET Core 1.0.

Ved at gøre .NET Core åbent, behøver udviklere ikke låse sig fast på et bestemt styresystem, og kan dermed udvikle til flere systemer på samme tid. Microsoft fortæller, at udgivelsen indeholder .NET Standard Library, som skal gøre det lettere for udviklere at genbruge kode på tværs af platforme og styresystemer.

Det kan muligvis hjælpe Microsoft.

Linux-servere er mere populære end Windows-servere og på telefonmarkedet står Android, som ligeledes er baseret på Linux, stærkt. Selvom åbningen af .NET Core måske ikke vender op og ned på det billede, så får udviklere nu et nyt værktøj til at nå de markeder fra Windows-styresystemet.

Det er indtil videre kun programmeringssproget C#, der er understøttet i .NET Core, men Visual Basic- og F#-understøttelse skulle være klar i version 1.1, der efter planen kommer inden årets udgang.

Atea

Atea-sag kan blive dyr og betyde annullering af offentlige kontrakter

- , redigeret af modgaard , indsendt af arne_v

Vi skrev i sidste uge, at flere offentligt ansatte er anholdt og sigtet i en ny bestikkelsessag, der involverer it-leverandøren Atea, og den sag kan vise sig at blive dyr for virksomheden.

Bliver virksomheden dømt for bestikkelse, kan samtlige kontrakter mellem Atea og Statens & Kommunernes Indkøbsservice (SKI) og aftaler indgået under SKIs rammeaftaler, nemlig ophæves.

Den nye sag udspringer af Region Sjælland-sagen fra sidste år og allerede den gang, gjorde SKI det klart overfor Atea, at det kunne få konsekvenser, hvis firmaet blev dømt:

‘For god en ordens skyld ønsker SKI at gøre opmærksom på, at SKI som fast praksis har indsat klausuler i sine rammeaftaler, der berettiger SKI til at bringe aftaler til ophør med øjeblikkelig virkning, såfremt den pågældende leverandør dømmes for bestikkelse,’ skrev administrerende direktør i SKI, Signe Lynggard Madsen i et brev til Atea i juni 2015 (pdf).

Og overfor Sjællandske Medier fortalte SKI-direktøren den gang, at selvom det var ‘business-as-usual’ indtil en eventuel dom, så havde hun svært ved at se andet for sig, end at samarbejdet skulle stoppe, hvis virksomheden blev dømt.

Tryk på 'Læs mere' for at læse hele nyheden.

SXC - creationc

Dommer i Oregon afviser copyright-sag – IP-adresse ikke bevis nok

- , redigeret af modgaard , indsendt af modgaard

En dommer i den Amerikanske delstat Oregon har afvist en copyright-sag i en afgørelse, der er den første af sin slags.

Thomas Gonzales var anklaget for at have hentet den nye Adam Sandler film, The Cobbler, og som bevis for anklagen viste rettighedshaverne, at Gonzalez’ IP-adresse var brugt til at hente filmen.

Men det var ikke bevis nok, mente dommer Stacie Beckerman. Ifølge Amerikansk lov skal rettighedshaverne blot sandsynliggøre, at den anklagede har brudt ophavsretten for at få medhold, men dommeren mente, at selvom det var Gonzales’ IP-adresse, der var brugt, så var det blot et gæt, at det skulle være netop Gonzales, der havde hentet filmen, og ikke for eksempel en anden beboer eller en gæst.

At det kunne have været en gæst, der hentede filmen, er måske ikke usandsynligt. Gonzales driver et hjem, for voksne med brug for pleje. Derfor var Gonzales blot en af mange mulige skyldige, argumenterede dommeren, hvorefter hun afviste anklagen – såkaldt ‘sua sponte’, hvilket er første gang i Amerikansk ret.

Rettighedshaverne forsøgte at holde Gonzales ansvarlig for, hvis andre havde brugt hans internetforbindelse til ulovlig download, men også det afviste dommer Stacie Beckerman.

Dommen betyder ikke, at alle Amerikanske dommere fremover vil træffe samme afgørelse, men den skubber alligevel i retning af, at rettighedshavere skal have stærkere beviser, for at bevise deres anklager.

Google

Tredje store sag på vej fra EU mod Google

- , indsendt af arne_v

EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er på vej med den tredje store monopolsag mod Google, der bliver angrebet for selskabets brug af adwords-reklamer.

Denne type reklamer står for langt hovedparten af Googles omsætning, og derfor kan denne sag have meget alvorlige konsekvenser for selskabet.

EU-kommissionen har nu bedt de organisationer, som har indsendt bevismateriale til klagen over Google, om at fjerne al fortrolig information fra materialet eller give tilladelse til, at deres klage deles med Google selv.

Dette plejer at være en forløber for en egentlig monopol-sag i EU-systemet.

Klagerne går på, at Google forhindrer annoncører i at anvende amdre annonceringskanaler end Googles egne. Selskabet mistænkes også for at forhindre annoncører i at kunne flytte data fra kampagner over på andre konkurrerende systemer.

De to andre store sager mod Google omhandler eventuelt misbrug af selskabets position i forhold til Android-styresystemet samt Googles sammenligningstjeneste for e-handlende.

AMD

RX 480: Anmeldere fortæller om for højt strømforbrug – AMD undersøger

- , redigeret af modgaard

AMDs nye Radeon RX 480 grafikkort, som vi har omtalt nogle gange før, er nu kommet i handlen, og flere sider har lavet anmeldelser af kortet. Men hvor kortet netop var præsenteret som værende strømeffektivt, så rapporterer en række sider, at kortet bruger for meget strøm.

Kortet bruger en enkelt 6-pin connector, og kan dermed trække 75W fra denne og yderligere 75W fra PCIe-porten for 150W sammenlagt, hvilket AMD også skriver er kortets strømforbrug på deres hjemmeside. Men flere sider, heriblandt tomshardware.com og techpowerup.com, fortæller, at kortet bruger et stykke over – op mod 170W – vel at mærke uden overclocking.

‘Vi sprang over lang-tids overclocking og overvolting tests, da [kortets] strømforbrug gennem PCIe-porten røg op på 100W i gennemsnit med peaks på 200W. Det ville vi simpelthen ikke gøre mod vores testplatform,’ skriver tomshardware.com.

På reddit har AMD svaret, at kortet er i fuld overensstemmelse med PCIe-standarden, samt at de har været i kontakt med anmelderne og vil vende tilbage, når de har undersøgt sagen mere.

Google

Google giver adgang til skræddersyede reklamer – hvis du giver informationer

-

Du kan nu rette på parametrene for, hvilke reklamer Google serverer for dig – eller set gennem andre briller, du kan nu give Google endnu flere informationer omkring dig selv og dine interesser.

Brugere er begyndt at få information om muligheden kaldet ‘My Activity’ via Gmail og Googles side med søgeresultater. Hvis man vælger at hoppe med på selskabets nye tiltag, har det effekt på YouTube, søgeresultater og andre Google-ejede websites.

Hvis man slår funktionen til, giver man samtidigt Google lov til at bruge dine aktiviteter via din Google-account i reklameøjemed. Det inkluderer, hvilke reklamer du interagerer med.

My Activity giver samtidigt en oversigt over din aktivitet, dine Googlesøgninger, de websites du besøger, de steder du har indtastet i Google Maps og lignende.

Det er frivilligt, om man vil give Google flere oplysninger til denne nye funktion.

AMD

Dansk pris på AMD RX 480 grafikkort

-

Fra i dag er det muligt at købe AMDs nye grafikkort Radeon RX 460 og RX 470 – tidligere omtalt her – i Danmark. Den største model – RX 480 – tidligere omtalt her – er også kommet på hylderne. Vi har fundet den vejledende pris på sidstnævnte hos proshop, og den er som følger:

ASUS RX 480 8 GB: 2.399 kr

MSI RX 480 8 GB: 2.399 kr

Sapphire RX 480 8 GB: 2.299 kr

XFX RX 480: 2.699 kr (fundet hos Komplett).

Priser på RX 460 og RX 470 tilføjes, så snart vi finder dem.

Til sammenligning koster ASUS’ version af Nvidia GTX 1070 8 GB, Founder’s Edition 3.899 kroner hos samme onlinebutik.

RX 460 er beregnet til diverse MOBA spil og mindre krævende esport, mens RX 470 ifølge AMD selv leverer nok kraft til HD-gaming og brugere, som sigter efter at kunne køre spil flydende i 1080p.

RX 480 understøtter Virtual Reality headsets, og skulle ét kort ikke være nok, kan man køre to RX 480-kort samtidigt (CrossFire). Med DX12 (directx 12) bliver det muligt at ‘stacke’ videoram, men derfra og til faktisk brug af funktionen mangler drivere fra AMD og understøttelse i spil.

AMD

AMD giver 14 Radeon RX 480 grafikkort væk

-

Ved en såkaldt ‘Ask Me Anything’ (AMA) på Reddit vil AMD i dag kl. 16 give 14 styk af selskabets nye Polaris-baserede Radeon 8GB RX 480 grafikkort væk.

For at være med i lodtrækningen skal man enten stille et spørgsmål eller skrive en kommentar under dagens AMA/giveaway. De heldige vindere får besked i morgen, og alle i Europa, USA, Canada, Australien og New Zealand kan deltage.

Der er tale om 14 reference-udgaver af kortet, som tidligere er blevet omtalt her på siden.