I et nyt projekt vil danske Novo Nordisk Fonden bruge halvanden milliard kroner over syv år på at udvikle en kvantecomputer, der kan blive brugt til at forske i biovidenskab.
Det rapporterer Zetland og Financial Times.
Det vil ifølge Novo Nordisk Fonden være verdens første af sin slags. Den skal blandt andet anvendes til at udvikle ny medicin og til at finde sammenhænge mellem gener, miljøer og sygdomme.
Fonden slutter sig dermed til et bredt felt af universiteter og teknologivirksomheder, der arbejder med at omdanne kvantecomputerens teoretiske superkræfter til nyttige enheder.
Det syvårige program, der er baseret i København, skiller sig dog ud på den måde, at det vil evaluere konkurrerende teknologier, før det besluttes, hvilken man skal fortsætte med.
“De andre store globale initiativer har allerede valgt deres platforme og forsøger at optimere dem, men vi forudser, at mange vil løbe ind i en blindgyde,” siger Peter Krogstrup, der skal lede programmet fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. “Vi vil hellere bruge syv år på at finde den platform, der giver den største mulighed for at bygge en brugbar kvantecomputer.”
Nogle prototyper af kvantecomputere manipulerer elektroner, andre fotoner (lyspartikler). Men alle enheder, uanset om de er elektroniske eller fotoniske, “er støjende, fejlintolerante maskiner, som ikke kan løse nogen problemer, der er relevante for menneskeheden,” sagde Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.