Forskere har skabt en vinget mikrochip på størrelse med et sandkorn. Designet til at blive båret rundt af vinden kan den bruges til sporing af luftforurening og sygdomme, skriver Engadget og Vice.
De flyvende mikrochips er inspireret af frø fra bomuldstræer, som falder langsomt ved at snurre som en helikopter for så at blive revet med vinden og spredt langt væk fra træet.
Et team fra Northwest University løb med en tilsvarende idé, blot bedre og mindre i størrelse. “Vi mener, at vi har overgået biologien – vi har bygget tekniske strukturer, som falder i en mere stabil bane ved langsommere terminalhastigheder sammlignet med tilsvarende frø,” sagde ledende professor John A. Rogers om opfindelsen, som samtidig er fremstillet af bionedbrydelige materialer for at forhindre miljøforurening.
Enhederne er bittesmå, men alligevel store nok til at bære elektronik, sensorer og strømkilder. Teamet har testet forskellige versioner af mikrochippen, herunder versioner udstyret med antenner, så de trådløst kunne kommunikere indbyrdes eller med en smartphone, samt versioner udstyret med sensorer for at tracke luftforurening, vandkvalitet og solstråling.
De flyvende mikrochips er stadig under konceptudvikling og ikke klar til at blive implementeret i atmosfæren, mens teamet planlægger at udvide deres opfindelse med forskellige designs.